Anii ’60 aduc un suflu nou modei din intrega lume. Oamenii incep sa se simte liberi, incep sa isi exprime sentimentele prin felul in care se imbraca, prin noile texturi si culori ale materialelor.

Obiectul vestimentar vedeta al anilor 60 a fost fusta mini, cu toate ca acest deceniu aduce cu el o multime de noutati in moda si nu numai, aceasta fusta schimba in totalitate perceptiile femeilor despre feminitate si frumusete. Daca pana acum toate s-au imbracat cu fuste sau rochii pana la genunchi si mai lungi, acum se pune mare pret pe picioare si pe sex appeal. Femeile incep sa aiba incredere in ele, se simt mai frumoase si mai puternice si incep sa poarte fuste si rochii din ce in ce mai scurte. Avand o provenienta disputata intre designerii britanici Mary Quant, John Bates, Barbara Hulanicki of Biba si couturierul parizian Andre Courreges, impactul fustei mini a fost incontestabil, semnificand inceputul revolutiei sexuale.

Rochiile mini simplificate ofereau o panza perfecta pentru designul de textile din Op si Pop Art ( iluzie optica din pictura care pacaleste ochiul ), astfel Betsey Johnson a creat in 1966 trei rochii care au facut furori si in prezent sunt preluate de marile case de moda.

Schimbarea radicala a siluetei a impus o modificare importanta si in stilul incaltamintei, deoarece o fusta mini necesita un pantof frumos. Desi inventatorul pantofilor pump Pilgrim, Roger Vivier, i-a lansat alaturi de Christian Dior, in timp ce lucra pentru acesta, femeile au fost usor sceptice sa renunte la tocul cui care le alungea picioarele in detrimentul acestor pantofi rotunjiti cu tocul mic, dar foarte comozi, de altfel. Insa, la jumatatea anilor 60, acesti pantofi usori si comozi au intrat in atentia femeilor, dupa ce Jackie Kennedy a fost fotografiata cu ei.

 

Pantoful a fost popularizat in continuare si imitat la nesfarsit dupa ce actrita franceza Catherine Deneuve l-a purtat in filmul “Belle de Jour” (1967).

Anii 60 ne-au lasat mostenire o multime de croiuri si de culori frumoase care revin la moda si in zilele noastre. Daca gasiti in dulapul bunicii o rochie sau o fusta mini din perioada respectiva, purtati cu mandrie si accesorizati-o cu stil, pentru ca este un obiect vestimentar de valoare, care va va pune in valoare :).

Cu drag,

Leave a Reply