Dacă m-ar întreba cineva acum, ce aș vrea să mă fac când voi crește mare aș spune, fără să stau pe gânduri, că mi-ar plăcea sa călătoresc și să văd toată lumea. Și după, ce aș termina turul lumii, l-aș începe iar, pentru că sigur, la cât este de mare, mi-ar scăpa lucruri frumoase de văzut :).

Cam atât de mult îmi place mie să călătoresc, aș putea spune că îmi place aproape la fel de mult cum îmi place să îmi cumpăr o poșetă și asta e plăcerea mea supremă :).

Iată că a venit o zi, premeditată, în care mi-am notat în calendar o vizită la Praga. M-am legat de ziua iubitului meu, pentru a avea motiv să iau biletele de avion și am început creionarea acestei escapade.

De ceva timp mă chinui sa prind un târg de Crăciun în Europa, dar ba nu aveam timp, ba mă gândeam ca e prea frig de umblat pe străzi în Decembrie, ba ne organizam vacanțe înspre finalul lunii, așa că mi-am propus, încă de prin vară, să nu mai ratez anul acesta.

Prin luna septembrie am luat biletele de avion, cu destinația Praga, pentru începutul lunii decembrie, ca să fie la fix de ziua iubitului, așa cum vă povesteam mai sus dar și sa prindem târgul de Crăciun. Citisem eu pe undeva că pe lângă faptul că Praga este un oraș frumos, are și un târg de Crăciun spectaculos.

Trebuie să știți, dacă vreți să vizitați Praga, că sunt zboruri zilnice, că operează Taromul si Czech Airlines și biletele de avion sunt destul de scumpe, pentru o destinație relativ aproape de țara noastră ( am făcut o oră și 50 de minute pe drum, cu avionul ). Am dat pe 2 bilete de avion, cumpărate cu 2 luni înainte, 500 euro, însă la cât este de frumoasă Praga, merită fiecare bănuț!

Ca fiecare vacanță a noastră și aceasta a început și s-a terminat cu multe peripeții. Era cât pe ce să pierdem avionul în ambele sensuri de mers, dar ne-am îmbarcat, printre ultimii pasageri, cu zâmbetul pe buze, chiar cu 10 minute înainte de a se închide porțile. Ne-am rezervat un apartament, in centrul orașului, într-o clădire veche, frumos aranjat și mobilat, Mood Downtown, ce ne aștepta cu o sticlă de Prosecco, în living, să ne începem mini vacanța așa cum trebuia.

Am aterizat vineri, la ora 16.45 și am ajuns la hotel la ora 18.00. Date fiind peripețiile si oboseala din dotare, am facut o mică plimbare și am intrat în primul restaurant ce ne-a ieșit în cale, pentru că nu mâncasem mai nimic toată ziua și eram lihniți, însă nu a fost o idee prea strălucită, pentru că am ajuns într-o cârciumă, care pe cât de veche arăta, pe atât de prost am mâncat. Cu toate astea, ne-am asumat masa din seara aceea, din momentul în care am intrat în restaurant, fără să știm nimic despre el, așa ca vă recomand, să faceți un research pe tripadvisor, înainte de toate, că are multe propuneri bune.
A doua zi dimineață, ne-am trezit, ne-am îmbrăcat și am mers la restaurantul de lângă hotel, să luam micul dejun și cu burțile liniștite, să luam la pas acest oraș.

Cu cât ne apropiam mai mult de centrul istoric, cu atât ne ieșeau în față tot felul de clădiri, parcă scoase din cadrele filmelor de dragoste, cu o arhitectură demnă de un rege și cu un aer romantic și boem.

Am avut senzația, toate cele 3 zile, cât m-am plimbat prin Praga, că din moment în moment va apărea un rege la o fereastră, ori vreo contesă, cu o rochie amplă și cu mănuși lungi din catifea, să ne salute și să ne ureze bun venit.

De fiecare dată când ajung într-un oraș nou, îmi place să-l iau la pas, să ma pierd printre străduțe, să mă urc în primul tramvai ce-mi apare în cale, să mă încălzesc în vreun muzeu sau să ma odihnesc într-o cafenea fistichie. Nu aș putea să vă spun ceva ce musai trebuie sa vedeți, recomandarea mea este fix asta: explorați orașul și intrați cât de mult puteți în istoria lui.

Știam încă de acasă că nu este loc de shopping, așa că am venit pregătită să ma relaxez și să vizitez. Practic, am găsit aceleași magazine de nișă pe care le avem și în România și nu a avut sens să îmi pierd timpul sau kilogramele puține ale bagajului de cală cu astfel de cumpărături. De obicei, când merg într-o vacanță și fac cumpărături, merg în Outlet-uri și de acolo îmi încarc bagajul și pofta nebună.

În seara celei de-a doua zile, am găsit pe tripadvisor, așa cum face orice turist deștept, un restaurant italian, de ne-am lins pe degete. Vi-l recomand și vouă, dacă ajungeți la Praga, Signor in Cucina, se numește el, este un loc mic dar foarte cochet, unde încă de afară miroase a usturoi și busuioc, specific italienesc.

Cea de-a treia zi a început în forță cu vizitarea târgului de Crăciun din Centrul Vechi. Orașul era îmbrăcat de sărbătoare, cu multe luminițe colorate și brazi la fiecare colț de stradă, cu multe căsuțe care vindeau tot felul de bunătățuri, însă cel mai frumos dintre toate, era târgul din Cetate, din Centrul Vechi! Muzică de Crăciun, locuri special amenajate în care oamenii își făceau fotografii, cârnați care sfârâiau din loc în loc, vestiții Kurtoși Colacs, glazurați și reinterpretați în fel și chip, totul era pură magie de Crăciun! Era Duminică și toată cetatea era plină. Afară stătea să ningă, însă nu am văzut vreun fulg de nea. Totul în jur era o forfotă de oameni fericiți, parcă pierduți în timp. Clădirile ce stăteau mândre și neclintite, ce împrejmuiau piața, parcă zâmbeau la noi, atât erau de frumoase! Acesta era un tablou pe care, dacă aș fi știut să-l pictez, l-aș fi imortalizat atunci, așa cum era el, așa cum l-am văzut eu, ca o filă de poveste!

Am umblat pe străzile Cetății ore întregi, fără sa obosim sau să ne fie frig. Pe seară, am găsit un restaurant indian, absolut delicios, în care ne-am lăsat papilele gustative să-și facă de cap: Sangam Indian Restaurant, vi-l recomand cu tot dragul!

A fost o experiență minunată și sunt fericită că am vizitat acest oraș superb. Dacă aveți chef de o porție de romantism, mergeți la Praga, veți găsi un altfel de oraș, un oraș desprins din cărțile de povești!

Cu drag,


Graceful Style Travel ,

Leave a Reply