Vestimentatia a fost intotdeauna un prilej de a ne arata, in mod direct sau indirect, statutul social, personalitatea sau creativitatea. Cele mai vechi obiecte vestimentare sunt doua perechi de sandale din yucca, de acum 10.000 de ani, din sud vestul american, unele cu o impletitura deschisa, altele cu o urzeala simpla in fata. Acest stil de sandale s-au folosit secole de-a randul, fiind adaptate la nevoile zilnice ale femeilor.

Sarbatorind invierea Domnului nostru Iisus Hristos, incercam sa-mi imaginez cum aratau vesmintele femeilor in acea perioada. Am gasit o carte magica si am extras cateva randuri pe care vreau sa le impartasesc cu voi.

Se pare ca la acea vreme, la fel ca barbatii, femeile purtau tunici din lana, bumbac sau in, lungi pana la glezne, fiind realizate intr-un material mare, dreptunghiular, infasurat peste corp, prins in agrafe. Forma de baza a tunicii era destul de diversificata, in functie de clasa sociala, de ocupatie sau de sexul persoanei care o purta. Haina de deasupra la femei era mai lunga decat cea a barbatilor – ea acoperea partea de jos a piciorului şi era prinsa sub bust, pe talie sau in jurul coapselor cu o curea. In picioare, ele purtau sandale din piele, ce aveau o curelusa între degetul mare şi al doilea deget, cuprinzand de asemenea si calcaiul.

Femeile de acum 2000 de ani purtau o multime de bijuterii, in special braţari la încheieturile mainilor sau deasupra cotului şi la picioare. Ele isi vopseau buzele si uneori degetele de la maini si de la picioare cu vopsea rosie, numita henna.

Indiferent ca isi acopereau corpul cu o fasie de material sau ca in zilele noastre, cu o multime de haine croite in diverse forme, texturi si culori, femeile au fost mereu atente la felul in care arata. Accesoriile ne-au impodobit trupurile si ne-au personalizat tinutele in toate timpurile.

Asadar, femei frumoase, acum avem la dispozitie o multime de unelte ca sa aratam bine si sa ne simtim bine in pielea noastra. Am trecut de la un drapaj folosit pe post de rochie, de zi, de seara, de strada etc etc, la un arsenal intreg de obiecte vestimentare, doar pentru a ne ajuta pe noi insine sa traim mai frumos si sa fim mai increzatoare.

Va doresc sa aveti un Paste fericit alaturi de familie si sa straluciti in tinutele alese!

Cu drag,

Leave a Reply