Sunt persoane carora le place foarte mult sa gateasca si le ies niste preparate fantastice, de te lingi pe degete :). Sunt persoane care stau cu cartea de bucate in fata si dupa reteta, fac o mancare delicioasa. Mai sunt de asemenea persoane care gatesc extraordinar, fara reteta, fara nimic la indemana, doar pasiunea pentru mancare, in aceasta categorie il voi include pe iubitul meu, pentru ca nu stiu cum reuseste, de fiecare data, sa arunce, literalmente, ceva intr-o tigaie si sa iasa genial. Cred ca pe aceasta categorie ar trebui sa o denumim *ALIEN*. Si mai sunt persoanele carora nu le place sa gateasca, nu prea au facut lucrul asta si cand au pus mana pe o tigaie au cam ars continutul acesteia.

Inainte sa il am pe copilasul meu, fara nicio modestie, ma incadram in ultima categorie, nu-mi placea, nu-mi iesea, cred ca erau de vina astrele :). De ceva timp incoace, am inceput, probabil si de nevoie, sa gatesc din ce in ce mai mult, sa imi iasa din ce in ce mai bine….si culmea, sa imi placa sa fac asta!

Mergand intr-o vizita de curtoazie la o prietena de-a mea, mi-a dat sa mananc o ciorbita cu afumatura. Initial, cand m-a intrebat daca vreau, m-am gandit ca e potol gretos, afumatura, slanina etc etc. Cand mi-a pus, insa, farfuria in fata si am gustat din ea, ce sa vedeti…nu m-am mai putut opri si as mai fi cerut o portie dar mi-a fost cam jena :). Mi-a placut atat de mult incat i-am cerut reteta, pentru ca sincera sa fiu m-am cam plictisit de eterna si fascinanta supa pe pui, singura de altfel, pe care stiu sa o fac.

Ajunsa acasa, dupa cateva zile, m-am hotarat sa incerc aceasta ciorbita delicioasa si sa vad daca imi iese. Eu cred ca am avut noroc, exact cum au incepatorii intr-ale sportului, asa mi s-a intamplat si mie, pentru ca mi-a iesit foarte buna, au mancat toti din casa…pana si eu m-am uimit pe mine insami :)).

Va dau mai jos reteta si credeti-ma pe cuvant, ca daca eu am reusit sa o fac, cu siguranta poate oricine :), pe cat de simplu este de facut pe atat de gustoasa este.

Inainte de toate eu nu gatesc cu masuri, le fac din ochi, asa ca va voi indica cantitatile puse de mine.

Ingrediente:

Cartofi – 1 kg

Morcovi – 2 buc

Telina – jumatate de telina

Ceapa – 2 cepe rosii ( am folosit ceapa rosie pt ca ceapa alba nu aveam )

Afumatura – 200gr

Iaurt grecesc sau smantana – 300gr

Oua – 4 galbenusuri

Ulei de masline

Se taie legumele cubulete si se pun la fiert intr-o oala mare ( cartofii, morcovii si telina ). Ceapa se toaca marunt impreuna cu afumatura si dupa ce au dat legumele in clocot, intr-o alta tigaie, se caleste ceapa si apoi afumatura in ulei de masline.

Dupa ce au fiert legumele impreuna cu ceapa si afumatura se bat cele 4 galbenusuri cu iaurtul sau smanatana, pana se omogenizeaza. Pentru a nu se taia ciorba, luati cu un polonic, apa fierbinte de la legume si incet incet o amestecati cu ouale si iaurtul / smantana, pana ce vom obtine aceeasi temperatura ridicata ca la ciorba si o vom adauga in recipientul acesteia.

Presarati putin tarhon pe deasupra si voila!

Pofta buna.

 

Cu drag,

Leave a Reply