Totul are un început și o poveste în spate. Astăzi vă voi face o scurtă incursiune in lumea carourilor, cum au apărut ele și cum le putem asorta pentru a fi într-o simbioza perfectă cu trendurile dar și cu siluetele noastre.

Pentru un model de material sau un pattern, așa cum îl numesc designerii, carourile sunt cele mai recunoscute și folosite modele de materiale dintotdeauna, ele semnificând multe lucruri de-a lungul miilor de ani, de când au început sa fie purtate. Suna mult, câteva mii de ani, nu-i așa?
Cea mai veche țesătură de tartan are cel puțin 3000 de ani și a fost descoperită pe o mumie, în deșertul Gobi, din China, așa cum relatează Autoritatea Tartanului.

Numele corect al materialului este de fapt – tartan – și a fost folosit pentru prima dată pentru a descrie tipul de culori și modele folosite de scoțieni, atunci când își confecționau mantiile călduroase, pe care le purtau în iernile lungi și grele. Numele nou de – carouri – a înlocuit vechea denumire în momentul în care producătorii britanici și americani au preluat materialul și l-au industrializat, folosindu-l în toate tipurile de haine și accesorii.

În secolul XVIII tartanul a fost folosit în uniformele militare ale scoțienilor împotriva monarhiei engleze, însă după ce aceștia dintâi au fost învinși, tartanele multicolore au fost și ele interzise timp de un secol….probabil și-au dat seama că ies prea mult în evidență pe câmpul de luptă și nu era tocmai un atu bun.
În anul 1920 Burberry îi dă acestui tip de material, faima secolului nostru, prin aplicarea lui pe post de căptușeală, la toate trench-urile pe care le lansează. Și cu acest pattern merge și în zilele noastre, în colecțiile lui, făcând-l astfel, simbolul casei de modă!
În ultimii ani, carourile sau tartanul, pe vechi, a avut o reînviere extraordinară, el apărând în cam toate prezentările de modă și evident, în toate magazinele mici și mari, în toate formele și culorile posibile.

Și ca să fie treaba bună, ia priviți ce de frumuseți găsim acum prin piață ( imagini luate de pe pinterest ):

Tot ceea ce vă recomand să faceți, este sa vă luați un articol vestimentar cu acest model, in orice culori vreți, însă trebuie să fiți atente la silueta voastră pentru că este un material care dă volum și trebuie folosit în zona care are nevoie de volum. Dacă aveți șoldul mai mare decât bustul, luați-va un pulover sau o cămașă iar daca aveți bustul mai mare decât șoldul, cautați o pereche de pantaloni sau o fustă în carouri.

Cu drag,

Graceful Style Fashion History ,

Leave a Reply