Ca tot a venit vara si vremea de plaja, zilele trecute mi-am scos artileria grea din dulap – aka costumele de baie si am inceput sa le probez rand pe rand. Cu exceptia faptului ca pielea mea are o culoare magnifica….de alb galbui ???, in rest sunt in carti ?.

Tot proband acele costume de baie, mi-a venit in minte o intrebare, oare cum aratau primele costume de baie, cum se imbracau femeile la plaja si cum le purtau?…si asa s-a nascut acest material ?

Prima firma care a creat costumul de baie se numeste Jantzen si era la baza un producator de tricotaje. In perioada interbelica, in Statele Unite atat femeile cat si barbatii incepusera sa se preocupe din ce in ce mai mult, de aspectul lor fizic si de o viata mai sanatoasa. Jantzen a valorificat acest nou mod de viata si a lansat pe piata, primul costum de baie, mulat, din tricot. Singurul dezavantaj, mare de altfel, al costumelor de baie, era ca se imbibau cu apa din cauza tricotului si isi pierdeau forma atunci cand erau ude. Hmm ca atare ele aratau foarte bine, in poze, pe uscat si cam atat…la ce le trebuiau doamnelor sa mai si inoate ???.

Au incercat in zadar sa introduca elasticul in procesul de tricotare dar dupa multe incercari esuate, Fabrica de Cauciuc a Statelor Unite, a facut o descoperire uimitoare, care a schimbat modul de lucru si materialele folosite in crearea costumelor de baie. Ei au descoperit fibra Lastex, un material tesut, cu finisare de satin elastic si matasos.

Costumul de baie feminin Jantzen era creat pe linii similare cu cele ale corsetului. Cusaturile paralele formau o croiala tip printesa iar marginea dreapta a tivului ascundea chilotul integrat de dedesubt.

Acest costum de baie se purta cu palaria sombrero, oarecum venea la pachet, la recomandarile producatorilor :).

In 1923 Jantzen a lansat mottoul companiei ” Costumul de baie care a transformat imbaiatul in inot ” sau cel putin in defilare pe plaja, caci incerc sa-mi imaginez cum aratau tinerele cand ieseau din apa, cu acest costum de baie tricotat…?.

In zilele noastre, costumele de baie sunt intr-o multime de modele si de texturi si sunt create pefect, pentru a imbina utilul cu placutul.

Am sa fac partea a doua a acestui material cu top 10 costume de baie ale vremurilor noastre si cum sa ne alegem costumul perfect pentru noi.

Saptamana frumoasa si insorita, sa aveti!

Cu drag,

Leave a Reply