In curand vine vremea martisorului si o data cu el, calendaristic vorbind, incepe si primavara cu ai ei ghiocei frumosi.

Stateam zilele trecute si ma gandeam de unde vine aceasta sarbatoare, cand a aparut si ce semnifica ea. Sunt multe povesti, istorisiri si chiar descoperiri arheologice care au in prim plan martisorul.

Una dintre ele este o descoperire arheologica, in zona Drobeta Turnu Severin, care indica prezenta martisorului sub forma unor amulete, formate din pietricele, vopsite cu ab si rosu, care se purtau la gat, avand o vechime de aproximativ 8000 de ani.

O poveste relatata de folcloristul Simion Florea Marian presupune ca în Moldova si Bucovina martisorul era compus dintr-o moneda de aur sau de argint, prinsa cu ata alba-rosie, si era purtat de copii în jurul gatului. Fetele adolescente purtau și ele martisor la gat în primele 12 zile ale lunii martie, pentru ca mai apoi să îl prinda în par și sa-l pastreze pana la înflorirea copacilor. La acel moment, fetele isi scoteau martisorul și-l atârnau de creanga unui copac. Aceste „ritualuri” se faceau pentru a avea un an productiv.

In zilele noastre datinile au ramas cam la fel, numai ca am inlocuit acel martisor cu diverse accesorii la care legam snurul. ( de fapt simbolul martisorului este chiar acel snur, pe care in continuare il legam, atunci cand el cade  de la mana, de creanga unui copac ).

De la brose, bratari, pandative pana la cercei ori esarfe, sarbatoarea martisorului este un prilej de a face cadouri femeilor dragi din viata noastra si de a astepta primavara si revenirea naturii la viata. Ce-i drept anul acesta iarna ne-a cam ocolit si suntem intr-un inceput de primavara de vreo luna…cel putin :).

In goana nebuna dupa martisoare, am luat o mica pauza, la o ceasca de cafea si m-am gandit sa va impart cateva idei de cadouri unice.

Martisoare, slava Domnului, gasim peste tot. Sunt targuri in toate mallurile, in piete, pe strada. Majoritatea magazinelor si-au facut raioane speciale pentru 1 martie, cu tot felul de martisoare. Cum le alegem pe cele deosebite si de unde le luam?

Eu evit sa iau martisoare din mall sau de la targurile de 1 martie, pentru ca nu vreau sa existe posibilitatea sa primesc acelasi martisor pe care l-am daruit eu. In afara de acest aspect imi place sa fiu altfel si atunci cand ofer un cadou, sa fie unic! Si cum pot fi unica, decat oferind cadouri lucrate manual, personalizate?

Prietena mea, Anca, de la Darc Bijoux, este un designer de bijuterii. Le lucreaza cu multa dragoste si cu mainile ei fermecate, reusind de fiecare data sa creeze, lucruri absolut speciale!

Si nu spun asta doar pentru ca este prietena mea :). Am fost zilele trecute in vizita la ea si mi-am facut stocul, pentru cadourile mele. Nu pot sa va spun ce am cumparat, pentru ca voi strica surpriza pentru prietenele mele, insa pot sa va arat cateva dintre creatiile ei.

Va recomand, ca de 1 martie, sa luati cu sufletul, martisoare pentru femeile dragi din viata voastra si sa le daruiti cu zambetul pe fata. In definitiv este un cadou care marcheaza inceputul primaverii dar mai ales prietenia voastra!

Cu drag,

Graceful Style Fashion History, LIFESTYLE , , ,

Leave a Reply