Cred ca intr-o viata anterioara am fost o printesa ceva sau cum imi spun prietenii adesea, vreo contesa :). Si spun lucrul asta pentru ca ador castelele, ador rochiile lungi, vaporoase, ador eleganta aceea desavarsita pe care o au de mici roialitatile.
Deseori ma gandesc cum ar fi sa locuiesc intr-un castel, cum ar fi sa ma trezesc dimineata intr-o camera inalta si impozanta, cu ferestre mari, cu niste draperii grele si frumoase, cu un mobilier din lemn masiv in stilul Ludovic al XIV lea. Cum ar fi sa imi servesc ceaiul in mijlocul patului, bucurandu-ma de un domeniu frumos, plin de verdeata, care se intrezareste pe fereastra larg deschisa; nu vi se intampla sa visati deseori cu ochii deschisi? 🙂
Dintre toate perioadele din istorie, cel mai mult ma regasesc in Belle Epoque ( 1890 – 1914 ). Era o perioada de pace europeana, de crestere economica si progres tehnologic si a corespuns cu miscarea ludica erotica Art Nouveau. In timpul domniei lui Edward VII, societatea a experimentat o tranzitie de la valorile rigide ale monarhului, la ceea ce este perceput drept epoca de relaxare decadenta.
Cum aratau tinutele doamnelor de la curte, in acea perioada?
Rochiile, in Belle Epoque, erau mulate pe corp, de la cutia toracica la coapse cu maneci sub forma piciorului de oaie sau mai simple, la care se accesorizau manusile albe lungi. Decolteurile erau ridicate pana la barbie, la rochiile de zi, care alungeau silueta, in timp ce taliile erau naturale, stand drepte sub coapse, cu fuste in clini, cazand delicat pe podea. Palariile cu boruri late, ornate cu flori din matase sau cu penaj, erau prinse in agrafe de cocuri voluminoase.
 Â
Belle Epoque a fost asociata cu corsetul in forma de “S” sau cap de lebada. Cautarea unei talii bine stranse, care se putea obtine cu ajutorul corsetului victorian, a dus la multe ingrijorari medicale, deoarece corsetul, extercita o presiune puternica stomacului si se credea ca acesta contribuie la deplasarea organelor interne. Ca reactie, in Belle Epoque, Ines Gaches Sarraute a inventat noul corset in forma de S, care incerca sa creeze o parte frontala dreapta, extinzand corsetul in jos, fundul devenea mai proeminent si bustul era impins in fata. Ideea corsetului in sine era sa subtieze talia si sa dea eleganta si feminitate oricarei doamne care-l purta.
Dintotdeauna, femeia a vrut sa se simta frumoasa si sa inspire senzualitate si feminitate prin stilul vestimentar, prin comunicarea non verbala, prin gesturi. Indiferent ca a fost vorba de corseturi, care mai de care mai incomode sau de coafuri ori peruci, aerodinamice, in fiecare secol, femeia a incercat sa fie senzuala si sa transmita acest lucru, asa cum i-a permis societatea la momentul respectiv.
Ziua mea la castel a fost una plina de emotie si de trairi frumoase imbracata lejer in stilul secolului XXI :), caci amprenta secolului nostru in ceea ce priveste vestimentatia, este guvernata de lejeritate si comoditate.
Incercati pentru o zi sa uitati de toate problemele cotidiene si sa va rasfatati! Sa va simtiti frumoase, sa iubiti si sa zambiti!
 Â
 Â
Cu drag,